Grootstedelijke functies

    Wat gaan we daarvoor doen?

    1.   Grootstedelijke culturele voorzieningen
    Centraal staan de acties zoals geformuleerd in de cultuurnota 2015-2018 met als ondertitel Focus, Samenhang en Samenwerking. De focus ligt op een beleidsagenda die vijf thema’s kent, waarvan de thema’s ‘Regionalisering’, ‘Gezamenlijke programmering’ en ‘Gezamenlijke promotie’ het meest bijdragen aan versterking van de grootstedelijke functie van cultuur. Trekker van het thema Regionalisering is het Limburgs Museum (samen met de gemeente), voor Programmering zijn dat Grenswerk  en Van Bommel van Dam, en voor Promotie is dat de Maaspoort. Bibliotheek en Kunstencentrum vullen hun rol in het sociale domein verder in. Bij het thema Regionalisering staat ook de versterking van de relatie met Duitsland op het programma. Voor Museum van Bommel van Dam wordt het traject naar verzelfstandiging voortgezet, met onderzoek naar varianten van huisvesting (gerelateerd aan perspectieven in het document ‘Venlo als brandpunt van interactie’) en samenwerking met het Limburgs Museum. Voor alle instellingen waarmee de gemeente een subsidierelatie onderhoudt  geldt dat we subsidieafspraken in meerjarige beschikkingen gaan vastleggen.

    2.   Detailhandels- en horecabeleid
    In 2016 stellen we samen met  de partners een uitvoeringsprogramma detailhandel en horeca vast, dat we vervolgens zullen uitvoeren. Basis van dit programma zijn de in 2015 door de raad vastgestelde sectorale nota’s. De nota’s zetten in op een robuuste en stevige structuur met een focus op het centrum van Venlo voor recreatief winkelen en horeca. Naast ruimtelijk beleid hanteren we het principe van uitnodigingsplanologie om goede initiatieven snel te kunnen faciliteren. Daarnaast zetten we in op een sterke publiek-private samenwerking voor het invullen van de ambitie. Bij leegstaand vastgoed hebben we aandacht voor het behoud van ruimtelijke kwaliteit en voorkomen van verpaupering.

    3.   Branding, acquisitie en relatiebeheer binnenstad
    Centraal staat het benutten van de titel “Beste binnenstad 2013-2015” waarbij we een onderscheid maken tussen spoor A (consumenten) en spoor B (investeerders). In 2016 voeren we de acties uit of continueren we de acties die voorvloeien uit de in 2014 opgestelde plannen van aanpak. Dat doen we samen met onze partners in de binnenstad.

    4.   Evenementen
    Evenementen vieren de identiteit van Venlo en vertellen het verhaal van de stad. In 2015 is het evenementenbeleid geëvalueerd en herijkt, waarbij de link tussen evenementen enerzijds en het profileren en vermarkten van Venlo anderzijds  verstevigd wordt. Vanwege het profileringseffect van de stad Venlo zetten we de gemeentelijke ondersteuning bij grote evenementen (onder andere: Venloop, Zomerparkfeesten) in 2016 onverkort voort.

    De belangrijkste partners zijn VenloPartners, Taskforce Binnenstad, Venlostad.com, Ondernemersvereniging Maasboulevard, Koninklijke Horeca Nederland Groot Venlo,het Platform Cultuurinstellingen, en de organisatoren van beeldbepalende evenementen.

    Indicatoren

    JR
    Indicator20142016201720182019
    Waardering grootstedelijke functies (inwoners)6,206,406,606,807,00
    Gemiddeld rapportcijfer over vier afzonderlijk bevraagde aspecten van Venlo-centrum: als winkel-, cultuur-, uitgaans- en toeristengebied (jaarlijks, stadspeiling). Laatste realisatiecijfer niet 2014, maar 2013. Realisatie 2015 moet nog gemeten, maar aanname dat acties in kader van Beste Binnenstad 2013-2015 gewaardeerd worden. Streefcijfers 2017-2020 afhankelijk van (tempo) investeringen op basis van Campusontwikkeling, spoor 3.b. Faciliteiten, met name cultuuraspect, en ontwikkeling leegstand detailhandel.
    Bezoekersaantal grote culturele voorzieningen121,00121,00124,00127,00130,00
    Bezoekersaantallen Limburgs Museum, museum Van Bommel van Dam, De Koel (VVV Venlo), en Zomerparkfeest (jaarlijks, indexcijfer). Basis: 2009 = 100. Laatste realisatiecijfer niet 2014, maar 2013. Realisatie 2015 moet nog gemeten, maar aanname dat groei Zomerparkfeesten en degradatie VVV elkaar uitvlakken. Streefcijfers 2017-2020 afhankelijk van (tempo) investeringen op basis van Campusontwikkeling, spoor 3.b. Faciliteiten, met name culturele instellingen.

    Producten binnen het programma